Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ελ Ζαμπάτο: ο "frontman" του "Αγοριού"

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Ο χαρακτήρας «El Jabato» είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην πιο εμβληματική σειρά του αγαπημένου μας περιοδικού, ένα δημιούργημα του συγγραφέα Víctor Mora Pujadas (1931 – 2016) και του εικονογράφου Francisco Darnís Vicente (1910 – 1966) που εξέδωσε η Ισπανική εταιρεία «Bruguera» από το 1958 έως το 1966. Στο δικό μας «Αγόρι» η σειρά δημοσιεύθηκε συνεχώς από το πρώτο έως και το τελευταίο του τεύχος (26 Ιουλίου 197520 Μαρτίου 1992).




Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός Ίβηρα επαναστάτη και πρώην σκλάβου, που μάχεται κατά των Ρωμαίων κατακτητών τον 1ο Αιώνα μ.Χ. Τον συντροφεύουν η πανέμορφη μνηστή του Κλαυδία (κόρη Ρωμαίου αξιωματούχου), ο θηριώδης «Ταύρος» και ο καχεκτικός Έλληνας μουσικός «Φειδίας».

Το κόμικ παρουσιάζει τεράστιες ομοιότητες με τη σειρά «El Capitán Trueno» (1956) των ίδιων συντελεστών και είναι εμπνευσμένο από τη νουβέλα του Howard Fast, «Spartacus» (1951). Εκτός από τη χώρα μας δημοσιεύθηκε ακόμη σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία.
Victor Mora
(φωτό: Julio Carbo)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...