Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Πως ο Bobby έγινε... Έλληνας!

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η αγορά εικονογραφημένων εντύπων του Ηνωμένου Βασιλείου κατακλυζόταν από πλήθος εβδομαδιαίων τίτλων. Ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλητικά περιοδικά ήταν το «Scorcher» της εταιρείας I.P.C., που κυκλοφόρησε από τον Ιανουάριο του 1970 έως τον Αύγουστο του 1980, κατόπιν διαφόρων συγχωνεύσεων («Scorcher and Score», «TIGER and Scorcher»). Εκτός της γενικής του θεματολογίας, δημοσίευε και διάφορες ιστορίες (κόμικς) σε συνέχειες, που αντλούσαν την κεντρική τους ιδέα απ’ τον ποδοσφαιρικό χώρο. Ήταν φυσικό λοιπόν, όταν την ίδια περίπου εποχή ο Έλληνας εκδότης Νίκος Δεληγιώργης πραγματοποίησε το «ντεμπούτο» του στην δική μας, φτωχότατη μέχρι τότε και περιορισμένη αγορά, να στραφεί στο συγκεκριμένο περιοδικό.


Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1971 ο Δεληγιώργης έριξε στην κυκλοφορία το «ΓΚΟΛ» (ένα μεγάλης διάστασης έντυπο) εγκαινιάζοντας έτσι μια σχολή αθλητικών περιοδικών που αρκετοί μιμήθηκαν έκτοτε, με πρώτο τον Οίκο Καμπανά. Η όλη εμφάνιση, τα χρώματα, το λογότυπο αλλά και το σχέδιο που κοσμούσε τον τίτλο του, παρέπεμπαν στο βρετανικό πρότυπο από το οποίο άλλωστε είχαν εξασφαλισθεί πολλές αποκλειστικότητες, όπως οι σειρές «Nipper», «Jimmy of  City», «Jack of United» (τα δύο αδέλφια που έπαιζαν σε διαφορετικές ομάδες της ίδιας πόλης), «Bobby of the Blues» κ.α. 


Από τους μεταφραστές έγινε τότε μία προσπάθεια προσαρμογής των τίτλων στην Ελληνική γλώσσα, έτσι ώστε να είναι πιο οικείοι στους μικρούς αναγνώστες. Και ενώ ο «Nipper» (το φτωχόπαιδο που πάλευε να επιβιώσει παίζοντας μπάλα) αποδόθηκε απλά, ως «Νίπερ», ο «Jimmy» έγινε... «Κεραυνός» και ο Jack … «Τίγρης». Εκεί όμως που πραγματικά οι υπεύθυνοι του «Γκολ» πρωτοτύπησαν ήταν στη σειρά «Booby of the Blues», καθώς μετονόμασαν τον διεθνή επιθετικό και ηγέτη της ομάδας της «Everpool» (συνδυασμός των ονομάτων των διάσημων συλλόγων Everton και Liverpool) σε «Τζόννυ» και μάλιστα... Έλληνα!!!


«Τζόννυ ο Έλληνας» λοιπόν ήταν ο ποδοσφαιρικός άσσος που εκπροσωπούσε τη χώρα μας στα γήπεδα της «Γηραιάς Αλβιόνας» και μας έκανε όλους να νοιώθουμε υπερήφανοι!!! Βλέπετε τα χρώματα της ομάδας του (κυανόλευκα) ταίριαζαν απόλυτα με την Ελληνική σημαία, προσθέτοντας έναν ακόμη συμβολισμό στην εντύπωση του αναγνωστικού κοινού. Η σειρά επανεμφανίσθηκε ακόμη και μετά την αναστολή της έκδοσης της πρώτης περιόδου του «Γκολ» (1975) από το μηνιαίο περιοδικό «Τρουένο», λίγα χρόνια μετά.  

Μετά λοιπόν από τον «Γκρέκο» (1959 – 1960) το θρυλικό Ελληνόπουλο (και κατά κόσμον Κώστα Γεωργίου) που διέπρεψε στο Βραζιλιάνικο Πρωτάθλημα και ήταν γέννημα της φαντασίας του Γιώργου Μαρμαρίδη («ζωντάνεψε» δε στο χαρτί χάρις στο πενάκι του Βύρωνα Απτόσογλου), ήρθε ο Bobby Booth του Tony Harding να προσφέρει εξίσου δυνατές συγκινήσεις στους παλαιότερους  Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους – λάτρεις των κόμικς, οι οποίοι ακόμη και σήμερα τον θυμούνται με μεγάλη νοσταλγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...