Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ιούλιος 1975: Ένα «Δυναμικό Αγόρι» γεννιέται !!!


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαϊδης)

Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από την έκδοση του περιοδικού μας, το οποίο εισήγαγε τον κόσμο των ελληνικών εικονογραφημένων εντύπων σε μία νέα εποχή!  Ας δούμε όμως πρώτα τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη χώρα μας. Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου του 1975, μίας σημαδιακής χρονιάς. Στο πολιτικό προσκήνιο είχαμε τη συνέχιση της δίκης των νοσταλγών ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος, λίγους μήνες μόνο μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα (24 Ιουλίου 1974).



Ευτυχώς οι επίδοξοι κινηματίες του Φεβρουαρίου του 1975 (που δεν πτοήθηκαν από την τραγική κατάληξη της ανατροπής του Κύπριου Προέδρου Μακαρίου, μίας ολέθριας επιχείρησης σχεδιασμένης από την ελληνική χούντα που έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να πραγματοποιήσει τη βάρβαρη εισβολή της στη Μεγαλόνησο) πιάστηκαν στον... ύπνο και συνελήφθησαν πριν προλάβουν να δράσουν, στην κυριολεξία με τις ... πιτζάμες (!) Εκρηκτικό όμως ήταν το κλίμα και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της μεταπολίτευσης αμαυρώθηκαν από προβοκάτορες, με συνέπεια να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν σαν κατάληξη αρκετούς τραυματισμούς και συλλήψεις.


Παράλληλα, ένας ιδιαίτερα εμφανίσιμος αλλά και... ευγενής κλέφτης τραπεζών που δικαζόταν για τρεις ληστείες είχε κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον, περισσότερο του γυναικείου κοινού!  Ήταν ο νεαρός Θεόδωρος Βενάρδος που, παρά τις αρκετές του συμπάθειες, τελικά δεν απέφυγε μία πολύχρονη καταδίκη.

Στο διεθνή χώρο και εκτός των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες εξακολουθούσαν μεν, αλλά δίχως κάποια ελπίδα εξεύρεσης λύσης στο άμεσο μέλλον, το ψυχροπολεμικό σκηνικό ήταν στερεά εγκατεστημένο στην Ευρώπη. Δείγμα του ασφαλώς αποτελούσε η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Φορντ στη Βόννη, την τότε πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ως εναρκτήρια παρουσία του περιοδεύοντα ηγέτη των Η.Π.Α. στις χώρες της δυτικής συμμαχίας του Ν.Α.Τ.Ο.



Το Σάββατο 26 Ιουλίου (ανήμερα της Αγίας Παρασκευής) που κυκλοφόρησε το «Δυναμικό Αγόρι», στην Επίδαυρο ο θίασος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν παρουσίαζε την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβαις» στο πλαίσιο του εορτασμού 2.500 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου μας τραγωδού. Η Ρένα Βλαχοπούλου, με το δικό της θίασο ερμήνευε την θεατρική παράσταση «Χαρτορίχτρα», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά, ενώ ο κινηματογράφος  «ΑΕΛΛΩ» πρόβαλε την περιπέτεια «Μονομαχία στο Ελ – Πάσο».


Από πλευράς κόμικς, στις προτιμήσεις των μικρών αναγνωστών κυριαρχούσε ο «Μπλεκ» από το 1969, έχοντας ήδη συμπληρώσει μία ολόκληρη εξαετία εκδοτικής ζωής. Τις κοριτσίστικες αντίστοιχα, ανάγκες κάλυπταν κυρίως δύο εβδομαδιαία περιοδικά, η «Μανίνα» που είχε εμφανιστεί το 1972 και η «Κατερίνα», έναν χρόνο μετά (1973). Το «Δυναμικό Αγόρι», όμως, με υπέροχο εξώφυλλο και πλήθος μοντέρνων ιστοριών από διάσημα ξένα κόμικς, θα «έκλεβε την παράσταση», ανεβάζοντας τον ποιοτικό πήχη και υποχρεώνοντας τον μεγάλο του αντίπαλο («Μπλεκ») να αναμορφωθεί σημαντικά, σε έναν ευγενή ανταγωνισμό των δύο εκδοτών (Νίκου Δεληγιώργη – Στέλιου Ανεμοδουρά) που κράτησε επί 17 ολόκληρα χρόνια !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...