Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Δικαστής Ντρεντ: ο μαυροφορεμένος άγγελος του Νόμου

"Ο Πόλεμος της Αποκάλυψης"
(σχέδιο C. Ezquerra)

Ο Δικαστής Ντρεντ (Judge Dredd) είναι ένας δημοφιλής χαρακτήρας κόμικς με παγκόσμια απήχηση. Δημιουργία του Βρετανού συγγραφέα John Wagner και του αείμνηστου Ισπανού  εικονογράφου Carlos Ezquerra, ο Ντρεντ  πρωτοεμφανίσθηκε το 1977 στο δεύτερο τεύχος του περίφημου εβδομαδιαίου αγγλικού περιοδικού δράσης «2000AD», μαζί με άλλες επιτυχημένες ιστορίες, και η παρουσία του εκεί συνεχίζεται έως σήμερα. Δεκάδες σεναριογράφοι και καλλιτέχνες μετείχαν στην παραγωγή των ιστοριών, για περισσότερες από 4 δεκαετίες.

Αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η κουλτούρα του έχει διαχυθεί σε όλες τις γωνιές της υφηλίου. Επίσης, έχει υιοθετηθεί από διάφορες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και μέσων, σε μία σειρά από video και διαδικτυακά παιχνίδια. Τέλος, η ιστορία του άτεγκτου και κυνικά αλύγιστου εκπρόσωπου του νόμου, μεταφέρθηκε δις στον κινηματογράφο (1995, 2012). Η περιοχή δράσης του ήρωα είναι μία φουτουριστική τεράστια επικράτεια που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με την επική ονομασία Mega City One.
Ο Ντρεντ είναι μέλος του δικαστικού σώματος της μεγαλούπολης, όπου κυριαρχούν η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η αποξένωση, η βία, η διαφθορά και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο λόγω της ύπαρξης πολλαπλών συμμοριών ή μεμονωμένων εγκληματιών. Είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα και τις εξουσίες ενός δικαστή των δρόμων, κάτι που σημαίνει ότι έχει την ευχέρεια όχι μόνο να συλλαμβάνει κακοποιούς, αλλά επίσης να τους απονέμει ο ίδιος τις κατηγορίες, να τους δικάζει και τέλος να επιβάλλει επί τόπου τις σχετικές ποινές!
Η σειρά κατέλαβε την 35η θέση ανάμεσα στα 100 κορυφαία κόμικς όλων των εποχών, σύμφωνα με κατάταξη που διενεργήθηκε από το φορέα IGN, το 2011.
Στην Ελλάδα, οι περιπέτειες του Ντρεντ δημοσιεύθηκαν επί σειρά ετών μέσα από το αγαπημένο μας περιοδικό «Αγόρι», ενώ διήρκεσαν έως και το κλείσιμό του, στα 1992.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...