Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

"Ο Ρόυ Ξαναγυρίζει"

Εικονογράφηση: Yvonne Hutton ("Tiger")

Μία από τις πλέον δημοφιλείς σειρές που δημοσιεύθηκαν από το περιοδικό "Αγόρι" ήταν εκείνη με πρωταγωνιστή το διάσημο Roy Race, ηγέτη της περίφημης Melchester Rovers. Οι ιστορίες του Ρόυ, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω, εμφανίσθηκαν στο πρώτο τεύχος κιόλας του περιοδικού και υπήρχαν επίσης στο τελευταίο, σε μία αδιάλειπτη αλληλουχία την οποία δεν απολαύσαμε παρά μόνο για μία διετία (1984 - 1985).

Διαβάστε όμως ποια είναι η ιστορία της πρωτότυπης έκδοσης και με ποιες μορφές εμφανίσθηκε στη χώρα μας.



Το πρώτο, ιστορικό τεύχος (11-9-1954)
Roy of the Rovers: Μια διαχρονική αξία στο ποδοσφαιρικό κόμικ.
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ύστερα από «σιγή» περισσότερων των 17 ετών και σχεδόν 64 χρόνια απ’ την «παρθενική» του εμφάνιση στο 1ο τεύχος του εβδομαδιαίου Αγγλικού εικονογραφημένου περιοδικού «TigerThe Sport and Adventure Picture Story Weekly» που εκδόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1954, η εμβληματική ποδοσφαιρική σειρά (κόμικς) «Roy of the Rovers» επανήλθε πανηγυρικά στη Μεγάλη Βρετανία με τη μορφή comic-strip (λίγων καρέ) στο βδομαδιάτικο έντυπο του Ομίλου B.B.C. «Match of the Day»(«MotD»). Ολόκληρη η ιστορία -που χαρακτηρίσθηκε απ’ τους υπεύθυνους της έκδοσης ως «Νέα Εποχή» («New Era»)- αποτελούμενη από 12 συνέχειες που δημοσιεύονται από τις 5 Ιουνίου και που θα διαρκέσουν έως τις 25 Αυγούστου αναδημοσιεύθηκε άμεσα στην Ελλάδα από τον εκδοτικό Οίκο («Μικρός Ήρως») του -εγγονού του αείμνηστου  Στέλιου Ανεμοδουρά- Λεωκράτη Ανεμοδουρά, στο τεύχος υπ’ αριθμό 57 (Αύγουστος 2018) του περιοδικού «Νέος Μπλεκ».


New Era: Σχέδιο της Lisa Henke
Χάρις στην Βρετανική εκδοτική εταιρεία «Rebellion», η οποία απέκτησε προ διετίας τα δικαιώματα της δημοφιλούς σειράς από τους προηγούμενους κατόχους («Egmont/Fleetway») ο ξανθομάλλης επιθετικός άσος με το κεραυνοβόλο αριστερό σουτ («Raceys Rocket» - «Η Βολίδα του Ρόυ») και η παρέα του επανήλθαν στη «ζωή» για πρώτη φορά μετά από τον Μάιο του 2001, όταν οι ιστορίες τους είχαν τερματισθεί απότομα, με το αναπάντεχο κλείσιμο του (μηνιαίου τότε) περιοδικού «MotD». 

Ωστόσο, η επάνοδος της ιστορίας των φημισμένων «Melchester Rovers» (μίας ομάδας που, σύμφωνα με παραδοχή των αρχικών εμπνευστών της, βασίστηκε στα πρότυπα της υπαρκτής Arsenal της δεκαετίας του ’50) δε θα μπορούσε να παρουσιάζει παρά ελάχιστες ομοιότητες με την προηγούμενή της εκδοχή. Γνώστες της φιλοσοφίας των κόμικς, αλλά και έχοντας απόλυτη συναίσθηση του τι είναι αρεστό στο σημερινό νεανικό κοινό, οι Βρετανοί υπεύθυνοι της σειράς φρόντισαν να επιστρατεύσουν μια ομάδα ταλαντούχων δημιουργών, προκειμένου να πετύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

"Racey's Rocket"

Έχοντας ως «προμετωπίδα» τη νέα και φέρελπη εικονογράφο Lisa Henke, η οποία αρέσκεται να εργάζεται χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα της γραφιστικής επιστήμης, η νέα μορφή που επιλέχθηκε μιμείται την τεχνοτροπία του cartoon/animation, με περισσότερο σουρεαλιστικού χαρακτήρα εικόνες, έντονο χρωματισμό και σιλουέτες που προσομοιάζουν πιο πολύ με τους ήρωες των video-games (τόσο οικείες άλλωστε στα νεανικά μάτια) παρά με τις κλασικές αθλητικές φιγούρες που είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν οι παλαιότεροι αναγνώστες.


Εξώφυλλο του περιοδικού "Tiger"
(Σενάριο B. Charlton - σχέδιο Fred Holmes)
Η σειρά δημιουργήθηκε το 1954 κατόπιν απαίτησης του εκδότη Derek Birnage προς το συγγραφέα Frank S. Pepper,  που ήταν και ο πρώτος σεναριογράφος της.  Η «σκυτάλη» πέρασε γρήγορα στον εικονογράφο Joe Colquhoun (ο οποίος ανέλαβε να επιμελείται και των κειμένων) γνωστού κυρίως για την επική του δημιουργία «Charleys War», μίας εκκωφαντικής καταγγελίας της ανθρωποσφαγής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ παρατηρήθηκε το παράδοξο φαινόμενο να εμφανίζεται ως κειμενογράφος του «Roy of the Rovers» ακόμη και ένας διεθνής επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όπως ο Bobbie Charlton, το μεγάλο βάρος της συγγραφικής ευθύνης πέρασε στον πολύπειρο «μετρ» του είδους Tom Tully, που ασχολήθηκε με τη σειρά επί μία ολόκληρη 25ετία (1969 – 1993). Τα πιο πρόσφατα χρόνια το καθήκον αυτό είχαν αναλάβει ο Stuart Green και ο Ian Rimmer, ενώ ο εκδότης Barrie Tomlinson (συγγραφέας του βιβλίου «Real Roy of the Rovers Stuff», τίτλος που παραπέμπει σε αγαπημένη φράση των Βρετανών ραδιο-τηλεσχολιαστών, προκειμένου να περιγράψουν μία εντυπωσιακή φάση) είναι ο άνθρωπος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και για 30 χρόνια, συνέδεσε την πορεία του με εκείνη του πιο διαχρονικού «χάρτινου» ήρωα των γηπέδων ολόκληρου του κόσμου.

Σχέδιο: David Sque ("Roy of the Rovers" comic)
Παράλληλα, ένα πλήθος καλλιτεχνών «παρέλασαν» από τα καρεδάκια της σειράς μέσω των περιοδικών «Tiger» (1954 – 1978), «Roy of the Rovers» (1976 – 1993), «Roy of the Rovers Monthly» (1993 – 1995), «MotD» (1997 – 2001), αλλά και από πολλές ακόμη έκτακτες ή τακτικές εκδόσεις  (σε ετήσια «Αλμανάκ», «εφημερίδες» κλπ) διατηρώντας τον χαρακτήρα «ζωντανό» επί μισό αιώνα! Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Bert Vandeput, Paul Trevillion, Fred Holmes, Josef Capell, Yvonne Hutton, Richard Jennings, David Sque, Mike White, Barrie Mitchell, Antony Harding, Mike Western, Kim Raymond, Simon Fraser, Mike Mc Mahon, Garry Marshal, Rob Davis κ.α.
Στην Ελλάδα τη σειρά δημοσίευσαν συνολικά έξι περιοδικά, με αρχή το «Ντρεκ» του Ομίλου Δραγούνη και το «Ζαγκόρ» του Στέλιου Ανεμοδουρά, που μάλιστα παρουσίασαν το πρώτο της επεισόδιο (υπό διαφορετικούς τίτλους και αποσπάσματα από διαφορετική χρονική περίοδο) την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου του 1971, όπως επεσήμανε πρώτος στο ιστολόγιό του, ο συγγραφέας-μελετητής Γιώργος Κοσκινάς.


Ακολούθησαν το «Δυναμικό Αγόρι» (1975 – 1983 και 1986 – 1992), το μηνιαίο «Τρουένο» και το «Γκολ» (και τα τρία των Νίκου Δεληγιώργη – Κώστα Μπαζαίου). Την άνοιξη του 2014 το περιοδικό «Νέος Μπλεκ» επέλεξε τη σειρά ως μία από τις 4 πρώτες του (αναδημοσιεύοντας παλαιότερες συνέχειες από το «Ζαγκόρ») και εν-συνεχεία προχώρησε σε δημοσίευση νέων περιπετειών για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε μετάφραση του Στράτου Καββάδα. Την άνοιξη του 2018 το ίδιο περιοδικό, συνεργάσθηκε με ελληνική εφημερίδα και προσέφερε ως ένθετο μια αυτόνομη έκδοση του «Roy of the Rovers», που ολοκληρώθηκε σε 7 τεύχη. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Roy Race κυκλοφόρησε σε δικό του έντυπο στη χώρα μας.

Περιοδικό "Match of the Day"
(Σχεδιασμός: Barrie Mitcell)
Εκδόσεις «Roy of the Rovers» (U.K.)
Εβδομαδιαίες.
·         Περιοδικό «Tiger»: 11 Σεπτεμβρίου 1954 – 1978 (καλλιτέχνες: Joe Colquhoun, Bert Vandeput, Fred Holmes, Paul Trevillion, Josep Marti I Capell, Yvonne Mullins-Hutton, David Sque).
·         Περιοδικό «Tiger» (12 Σεπτεμβρίου 1970): «Roy Racey’s School Days» (Καλλιτέχνης: Richard E. Jennings).
·         Περιοδικό «Roy of the Rovers»: 25 Σεπτεμβρίου 1976 – 20 Μαρτίου 1993 (καλλιτέχνες: David Sque, Mike White, Barrie Mitchell) .
·         Περιοδικό «Roy of the Rovers»: «Racey’s Rocket» (1984-85), «The Son of Racey» (1989-90).
·         Περιοδικό «B.B.C. Match of the Day»: 5 Ιουνίου 2018 – 25 Αυγούστου 2018 («Rebellion Publishing L.t.d.», σενάριο: Rob Power - Keith Richardson, καλλιτέχνης:  Lisa Henke).
Μηνιαίες.
·         Περιοδικό «All Action Monthly»: «Roy’s Action Replay» (Egmont Fleetway L.t.d., 1987-Tony Harding).
·         Περιοδικό «Roy of the Rovers Monthly»: Σεπτέμβριος 1993 – Μάρτιος 1995 (σενάριο Stuart Green, καλλιτέχνες: Geri Ford, Rob Davis, David Jukes, Sean Longroft, Mike Mc Mahon, Philip Bond, Garry Marshall).
·         Περιοδικό «B.B.C. Match of the Day»: Ιούλιος 1997 - Μάιος 2001 (καλλιτέχνης: Barrie Mitchell).
Ετήσιες (Annuals).
·         1971 (Tiger): Jennings, Western, Capell.
·         1972 (Tiger): Hutton, Holmes, Jennings, Capell.
·         1973 (Tiger): Hutton, Jennings, Colquhoun.
·         1974 (Tiger): Hutton, Colquhoun.
·         1975 (Tiger): Hutton, Jennings, Colquhoun.
·         1978 (Roy of the Rovers): Sque, Tony Harding, Jennings.
·         1979 (Roy of the Rovers): Sque, Tony Harding, Jennings.
Daily strips.
·         «Today Newspaper»:  1986 – 1995 (Kim Raymond).
·         «Daily Star Newspaper»:  1990 – 1995 (Yvonne Hutton – Mike Western).

Περιοδικό "Ζαγκόρ"
Εκδόσεις «Roy of the Rovers» (Ελλάδα)
·         Περιοδικό «Ζαγκόρ» («Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις», Στέλιος Ανεμοδουράς: «Ρόυ Ρέης», τεύχη 53 – 130, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1971 – Πέμπτη 15 Ιουνίου 1973).
·         Περιοδικό «ΝΤΡΕΚ» (Εκδόσεις Δραγούνης – «Πηδάλιο Πρες», τεύχη 1-4, «Οι Άσσοι των Γηπέδων», Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1971 – Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 1972).
·         Περιοδικό «Δυναμικό Αγόρι», «Αγόρι», «Νέο Αγόρι» («Εκδόσεις 2001», Νίκος Δεληγιώργης - Κώστας Μπαζαίος,  «Οι Σχολικές Μέρες ενός Άσσου», «Ο Ρόυ Ξαναγυρίζει», «Ο Ρόυ της Ρόβερς», «Ο Ρόυ της Μέλτσεστερ», 26 Ιουλίου 1975 – 20 Μαρτίου 1992).
·         Περιοδικό «Τρουένο» (Νίκος Δεληγιώργης, μηνιαίο, δεκαετίες ’70 – ’80).
·         Περιοδικό «Γκολ» (β’ περίοδος, 1987,  Νίκος Δεληγιώργης).
·         Περιοδικό «Νέος Μπλεκ» (Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εκδόσεις «C & C», 2014).
·         «Roy of the Rovers» (2018, αυτόνομη έκδοση - 7 τεύχη, Λεωκράτης Ανεμοδουράς-έκδοσεις «Μικρός Ήρως», ένθετο μαζί με την εφημερίδα «Τα Νέα»).


Η φυσιογνωμία της σειράς

Είναι γεγονός ότι η ιστορία του κόμικ «Roy of the Rovers» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τουλάχιστον δυο γενιών αναγνωστών στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα χρόνια όπου οι περιπέτειες περιορίζονταν στο αθλητικό πεδίο, σταδιακά, ο σεναριογράφος επέκτεινε εξαιρετικά τη θεματογραφία, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980, το σενάριο να αποκτήσει εκπληκτική αλληθοφάνεια. Γνωστοί και αληθινοί χαρακτήρες παρέλασαν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, ενώ έγινε προσπάθεια να συνδεθεί με τη σειρά η τότε τρέχουσα πραγματικότητα.
Ο Ρόυ απέκτησε τεράστια δημοφιλία, οι φανατικοί θαυμαστές του πολλαπλασιάζονταν με εκπληκτικό ρυθμό, ενώ οι πατεράδες κληρονομούσαν την αγάπη για τη σειρά που διάβαζαν από μικροί, στους γιους αλλά και στις κόρες τους. Σήμερα, είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια από τη διακοπή της εβδομαδιαίας έκδοσης (1993) μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ακόμη δεκάδες οικογενειάρχες που περιδιαβαίνουν τα βιβλιοπωλεία της «Leicester Square» του Λονδίνου μαζί με τα παιδιά τους, αναζητώντας κάποια αντίτυπα του αγαπημένου τους περιοδικού. Κάτι, που οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο.
Ο Ρόυ Ρέης δίδαξε ήθος, ευγένεια, ειλικρίνεια, γενναιότητα, αλληλεγγύη, σεβασμό στον αντίπαλο. Είπε «όχι» στη βία, στη βωμολοχία, στο ντόπινγκ, στα ναρκωτικά και έδειξε το δρόμο για υγιή αθλητικά μονοπάτια, που στο χέρι μας είναι να τα βαδίσουμε.


Περιοδικό "Δυναμικό Αγόρι" # 1
(Σχέδιο R. Jennings)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...