Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Το «Κύκνειον Άσμα» του Νίκου Δεληγιώργη.

Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους
(Ελληνική έκδοση, Ιούνιος 1992)
Το μηνιαίο περιοδικό «Γκάρφιλντ», αφιερωμένο στον πιο αγαπητό και διάσημο ανά την υφήλιο γάτο, δημιουργήθηκε από τον Έλληνα εκδότη Νίκο Δεληγιώργη, το καλοκαίρι του 1992. Σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τα Ευρωπαϊκά κόμικς, καθώς οι χάρτινες εκδόσεις υποχωρούσαν σταδιακά μπροστά στις αναδυόμενες ψηφιακές εκδοχές των εικονογραφημένων ηρώων, ο Νίκος Δεληγιώργης είχε αποφασίσει να φτιάξει ένα ακόμη περιοδικό που θα ερχόταν ως επιστέγασμα της όλης εκδοτικής του ιστορίας. Στην ενέργειά του αυτή τον ώθησε, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του, η μεγάλη του αγάπη για τις γάτες και όχι το κέρδος. Άλλωστε, τα περιοδικά του που είχαν προηγηθεί (με κορωνίδες τα εβδομαδιαία «Μανίνα» και «Αγόρι»), είχαν πλέον αναστείλει την έκδοσή τους.


Κουίζ της ελληνικής έκδοσης,
με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το ελληνικό «Γκάρφιλντ» έκλεισε οριστικά τον κύκλο του με τη "δύση" του 2004 (το τελευταίο τεύχος εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2005), ύστερα από περισσότερα από 150 τεύχη. Εκτός των εικονογραφημένων ιστοριών, περιείχε Τεστ Γνώσεων, Κουίζ, αφίσες  κλπ. Είχε διαστάσεις 24 Χ 18 εκ. αριθμούσε 34 σελίδες και ήταν εξ’ ολοκλήρου έγχρωμο.


Jim Davis (2010)
Παρόμοια όμως λατρεία, αν όχι και μεγαλύτερη, έτρεφε για τα τετράποδα αιλουροειδή και ο Αμερικανός δημιουργός του χαρακτήρα «Garfield», ο καρτουνίστας Jim Davis, γεννημένος στις 28 Ιουλίου του 1945 στο Marion της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Μεγαλωμένος στη φάρμα των γονέων του και περιστοιχιζόμενος από... 25 γάτες (!) ο Davis αναζητούσε τρόπο να αναδείξει παγκοσμίως τα αγαπημένα του τετράποδα.

Ο Garfield και η παρέα του

Καθώς είχε παρατηρήσει, ο «πιο πιστός φίλος του ανθρώπου» (ο σκύλος) εκφραζόταν εκτενώς μέσω εικονογραφημένων ιστοριών (comics) δε συνέβαινε όμως το ίδιο με τον «άσπονδο» έχθρό του, τη γάτα. Έτσι ο Davis, θέλοντας, όπως είπε, να φτιάξει έναν «καλό, ευπώλητο και διάσημο χαρακτήρα» προχώρησε το 1978 στο «χτίσιμο» του πορτοκαλί, τεμπέλη και ευτραφούς αρσενικού γάτου με το όνομα «Garfield» (εμπνευσμένο από τον παππού του, James A. Garfield) που ζει στην κουζίνα ενός Ιταλικού εστιατορίου, γύρω από τον οποίο ενέταξε μια ομάδα υποστηρικτικών φιγούρων. Το αφεντικό του γάτου είναι  ο εργένης Jon Arbuckle, ενώ υπάρχουν ακόμη το σκυλάκι Odie, η γατούλα Arlene, ένα μικρό γατάκι ονόματι  Nermal και το (κουκλάκι) αρκουδάκι Pooky.


Το αφεντικό του Garfield

Σήμερα, ο γάτος Garfield έχει καταστεί αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε κάθε είδος μέσο μαζικής ψυχαγωγίας, αφού στο όνομά του παράχθηκαν εκατοντάδες εικονογραφημένα comic-strip, κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικά σίριαλ, ακόμη και θεατρικές παραστάσεις (!) Παράλληλα ο Garfield έχει εμπνεύσει σχεδιαστές παιδικών ρούχων και έχει τροφοδοτήσει επαρκώς τη βιομηχανία παιχνιδιών.


Video Game με πρωταγωνιστή το διάσημο γάτο

Έως το 2004, ο «Garfield» είχε εμφανιστεί σε σχεδόν 2.600 εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου, έχοντας αποφέρει κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από 111 χώρες! Επιπλέον, είναι κάτοχος του βραβείου – ρεκόρ Guinness, ως το πιο διάσημο comic-strip όλων των εποχών. Η εταιρεία που ο ίδιος ο Davis ίδρυσε («Paws, Inc.») αγόρασε το 1994 τα δικαιώματα της σειράς (1978 – 1993) από τους αρχικούς κατόχους («United Feature Syndicate»).

Περιεχόμενα της ελληνικής εκδοχής του "Garfield"

Μια ακόμη εικονογραφημένη σειρά που δημιούργησε ο Jim Davis και που επίσης περιέλαβε ο Νίκος Δεληγιώργης στο δικό του περιοδικό ήταν το «U.S. Acres» (1986 – 1989, γνωστό εκτός των ΗΠΑ σαν «Orson's Farm») και που εμφανίσθηκε σε συνολικά 505 εφημερίδες, από την εταιρεία «United Feature Syndicate». Το ελληνικό «Garfield» περιείχε τέλος, τη σειρά «Marmaduke» (1954) με κύριο πρωταγωνιστή το Γερμανικό, γιγάντιων διαστάσεων σκύλο της οικογένειας Winslow. Δημιουργός του «Marmaduke» ήταν ο Αμερικανός εικονογράφος Bradley Jay "Brad" Anderson (1924-2015).

"Orson's Farm"

Brad Anderson


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...