Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

(Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότης Νίκος Δεληγιώργης αναπαύεται από σήμερα το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία, ψηλά στο Διόνυσο. Μόλις πριν λίγη ώρα επέστρεψα συγκινημένος μετά την Εξόδιο Ακολουθία  που τελέστηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο ειδυλλιακό αυτό προάστιο της Αττικής και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όλα τα συναισθήματα που ένοιωσα, αποχαιρετώντας αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.

Ευθύς, πνευματώδης, διορατικός, ειλικρινής, στωικός, δοτικός, ευγενής αλλά και γλεντζές, καλοσυνάτος, κοσμοπολίτης, πολυπράγμων, καλαμπουρτζής ο Νίκος υπήρξε μέχρι το τέλος ένα μεγάλο παιδί που πάντοτε έκανε αυτό που του άρεσε και τον ευχαριστούσε, με μία προσήλωση αλλά και μία αγνή, τόσο αξιοθαύμαστη επιμονή που ειλικρινά σε αφόπλιζε. 


Η αγαπημένη του σύζυγος Λίνα και τα δυο του βλαστάρια Ναταλία και Αλέξανδρος, με τις δικές τους οικογένειες, ήταν κοντά του έως τις τελευταίες του στιγμές, κάτι που αποτελεί μία μικρή, έστω παρηγοριά, για την απώλειά του. Τον αποχαιρέτησαν με λόγια βγαλμένα από την ψυχή τους, που στο άκουσμά τους ένοιωσα να βουρκώνω. Τους ευχαριστώ, που μου έδωσαν την ευκαιρία να πω κι εγώ δυο λόγια, που απλά ήταν ότι είχα στην καρδιά μου για το Νίκο, εγώ ο "φανατικός του θαυμαστής" (είναι αλήθεια), ο τόσο ευγνώμων για την ανιδιοτελή  συμπαράστασή του στο -όποιο-συγγραφικό μου έργο.

Μαζί με το φίλο και συνοδοιπόρο, όμως δυστυχώς από χρόνια αείμνηστο Κώστα Μπαζαίο αλλά και τους πιστούς τους συνεργάτες, αφήνουν μία τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον σε αυτούς που έρχονται, καρπό πολύχρονης εκδοτικής προσπάθειας και συνεπούς μόχθου σε καιρούς δύσκολους, όπου τίποτα δεν χαριζόταν. Μακάρι η μνήμη του να μείνει ζωντανή στις επόμενες γενιές αναγνωστών, έστω κι αν οι καιροί άλλαξαν δραματικά. Το σίγουρο είναι πως τα πολλά και ενδιαφέροντα έντυπα που δημιούργησε άντεξαν στο χρόνο και θα αποτελούν έτσι, για πάντα, ένα σημαντικό τμήμα της πολιτισμικής μας παράδοσης στο χώρο της "9ης Τέχνης".

Καλό σου ταξίδι, αξέχαστε φίλε μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...