Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η Εισβολή !!!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Δύο φορές -τουλάχιστον- στα χρονικά, η Μεγάλη Βρετανία δέχθηκε μία φοβερή στρατιωτική εισβολή στα εδάφη της, η οποία οδήγησε σε μία κτηνώδη κατοχή ολόκληρου του νησιού της (!) αλλά βέβαια όλα αυτά συνέβησαν μόνο στα καρέ των κόμικς, αφού ως γνωστόν το σχέδιο του Χίτλερ για να υποτάξει το Βρετανικό λαό, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Και οι δύο αυτές δημιουργίες αναπαράχθηκαν στην Ελλάδα, μέσα από τις σελίδες των δύο πιο δημοφιλών περιοδικών μας, του «Μπλεκ» και του «Αγοριού». Ας δούμε όμως ποιες ήταν οι πρωτότυπες δημιουργίες.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1976 το Βρετανικό περιοδικό «Bullet» της εταιρείας D.C. Thomson άρχισε την παρουσίαση της σειράς με τίτλο «Frontline UK» που από τον δικό μας «Μπλεκ» δημοσιεύθηκε σαν «Εισβολή». Το σενάριο (σύμφωνα με το οποίο το τριμελές πλήρωμα ενός Αγγλικού τεθωρακισμένου τύπου «Σκορπιού» με επικεφαλής το λοχία Σαμ Στρονγκ, αντιστέκεται με επιτυχία στους εισβολείς των δυνάμεων του «Κίτρινου Φεγγαριού») ήταν του William Corderoy και τα σχέδια του Ian Kennedy (1932 – 2022) και (δευτερευόντως) του Αργεντίνου Clemente Rezzonico. Η σειρά είναι βασισμένη σε προγενέστερη δημιουργία του 1950, που εμφανίσθηκε στο περιοδικό «Wizard».


Έναν μόλις χρόνο μετά (26-2-1977) ήταν το νέο Βρετανικό περιοδικό «2000AD» που παρουσίασε (στα τεύχη του # 1-51) τη δική του εκδοχή στους αναγνώστες («Invasion!»): Αυτή τη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκε την αστραπιαία επίθεση του στρατού των βάρβαρων «Βόλγκανς», μίας αυτοκρατορίας της κεντρικής Ασίας (!) και υποτάχθηκε μέσα σε λίγες ώρες. 


Μία απάνθρωπη κατοχή ξεκίνησε το έτος 1999, ωστόσο ένας οδηγός φορτηγού ονόματι Μπιλ Σάβατζ («κτήνος») με μόνο όπλο την καραμπίνα του και απίστευτο θάρρος, αναλαμβάνει να οργανώσει την αντίσταση! Το πρόσωπο του πρωταγωνιστή σχεδιάστηκε με πρότυπο τον Ουαλό ηθοποιό Sir William Stanley Baker (1928 – 1976). Τη σειρά [που εμπνεύστηκε ο εκδότης Pat Mills, συνέγραψε ο Σκώτος σεναριογράφος Gerry Finley-Day και εικονογράφησε -με ωμό ρεαλισμό- ο Ισπανός καλλιτέχνης Jesus Blasco (1919 - 1995)] αναπαρήγαγε στην Ελλάδα το «Αγόρι».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...