Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

45 χρόνια 2000AD !!!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Την 45η επέτειο από την ίδρυσή του, εορτάζει φέτος το εμβληματικό, εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό (κόμικς) επιστημονικής φαντασίας, «2000AD». Για τους Έλληνες φίλους του είδους, αυτή η υπενθύμιση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού, όπως θα θυμούνται πολύ καλά οι παλαιότεροι, πολλές από τις σειρές του εντύπου αναπαράχθηκαν στη χώρα μας, χάρις στον εκδότη Νίκο Δεληγιώργη, που τις περιέλαβε στα δημοφιλή περιοδικά του «Αγόρι» και «Τρουένο». Τεράστια δημοφιλία, σε παγκόσμια κλίμακα, κέρδισαν οι περισσότερες από τις αρχικές του ιστορίες, όπως εκείνη του «Δικαστή Ντρεντ», του «ΝΤΑΝ του Τολμηρού», του «ΑΕΡΟΜΠΟΛ», της «Εισβολής 1999», του «Βιονικού Πράκτορα», αλλά και μεταγενέστερες, όπως «Slaine», «ABC Warriors», «Warlock - Nemesis», «Nikolai Dante», «Tharg the Mighty», «Strontium Dog», «Rogue Trooper», «Robot Wars» κλπ Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στα τέλη του 1975 ο αναπληρωτής διευθυντής της I.P.C. Kevin Gosnell, πρότεινε στην επιχείρηση τη δημιουργία ενός κόμικ επιστημονικής φαντασίας. Την ιδέα αποδέχθηκε ευχαρίστως ο εκδότης John Sanders, ο οποίος ανέθεσε στο συγγραφέα Pat Mills (δημιουργό των περιοδικών «Action» και «Battle Picture Weekly») να αναλάβει το εγχείρημα. Εκείνος τότε, στράφηκε στο σεναριογράφο John Wagner με τον οποίο ξεκίνησαν να αναπτύσσουν χαρακτήρες, ενώ εξέτασαν και διάφορες ιδέες προς υλοποίηση.


Έτσι, σύντομα «γεννήθηκαν» οι ήρωες που θα αποτελούσαν το δυναμικό του νέου περιοδικού, ενώ δρομολογήθηκε και η επάνοδος ενός παλαιού πρωταγωνιστή, του «Dan Dare» (των Frank Bellamy Frank Hampson), που πρωτύτερα δέσποζε στην ύλη του περιοδικού «Eagle». Πέραν, λοιπόν, του «ΝΤΑΝ του Τολμηρού», τον οποίο θα ξανά-ζωντάνευαν στο χαρτί, νέοι συντελεστές, τότε επινοήθηκαν οι σπουδαίοι χαρακτήρες «Judge Dredd» (με αρχικό καλλιτέχνη τον αείμνηστο Carlos Ezquerra, που τον διαδέχτηκε σύντομα ο Mike McMahon, αλλά και πολλοί άλλοι), John ProbeM.A.C.H.E 1»), Bill SavageInvasion 1999»), «Giant» («Harlem Heroes») κ.α. που έμελλε να κερδίσουν τους νεαρούς αναγνώστες όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και ολόκληρης της υφηλίου!!!


Το #1 του νέου περιοδικού κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την εκδοτική εταιρεία I.P.C. (αργότερα Fleetway και πιο μετά Egmont), στις 26 Φεβρουαρίου του 1977. Στις μέρες μας, τα δικαιώματα του «2000AD» διαχειρίζεται η εταιρεία Rebellion Developments.


Σπουδαίοι, ακόμη, συγγραφείς που εργάστηκαν για το περιοδικό, είναι οι Alan Grant, Grant Morrison, Mark Millar, Alan Moore, Gerry Finley-Day, Steve Moore, ενώ σχεδιαστές που φιλοτέχνησαν ιστορίες του εντύπου, είναι, μεταξύ πολλών άλλων, οι Dave Gibbons, Massimo Belardinelli, Ian Kennedy, Jesus Blasco, Brian Bolland, Ron Smith, Ron Turner, Jesus Redondo, Barrie Mitchell, Ian Gibson κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...