Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Το Καταπληκτικό Μίνι

Η σειρά στο εξώφυλλο του "Tiger"

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες βρετανικές εικονογραφημένες σειρές με προσήλωση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν η ιστορία «Martins Marvellous Mini» («Το Καταπληκτικό Μίνι») που είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε και στη χώρα μας, μέσα από τις σελίδες του δικού μας «Αγοριού», κατά τις τις δεκαετίες ’70 και ’80. Δημιουργία του αείμνηστου σεναριογράφου Fred Baker (που απεβίωσε πρόωρα στις 4 Ιουνίου 2008), την παρουσίασε επί σειρά ετών (1973 – 1977) στο περιοδικό «Tiger» κατά την εκδοτική περίοδο του Barrie Tomlinson, με τον οποίο υπήρξαν στενοί φίλοι και άψογοι συνεργάτες.  
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι  ο Baker ήταν ένας πολύ παραγωγικός συγγραφέας αλλά και ένας ιδιαίτερα ποιοτικός δημιουργός, κάτι που αποδεικνύεται κι από άλλα έργα του σαν τα δημοφιλή «Skid Solo», «Hot Shot Hamish», «Mighty Mouse», «Billys Boots» στα οποία και συνεργάσθηκε με κορυφαίους εικονογράφους όπως οι Mike Western, Julio Schiaffino, John Vernon κ.α. 



Πολύ σύντομα η σειρά μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τους Νικόλαο Δεληγιώργη – Κώστα Μπαζαίο, συνιδιοκτήτες του έντυπου «Αγόρι». Όπως επισημαίνεται σε σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας greekcomics.gr , την ξεκίνησαν από το τεύχος 9 της Α’  περιόδουΔυναμικό Αγόρι») για να τερματισθεί στο τεύχος 413 της δεύτερης περιόδου.

Το λογότυπο του κόμικ και δύο χαρακτηριστικά καρέ
από το πενάκι του Angelo Todaro

Συναρπαστικές διαδρομές ανά τον κόσμο!

Το σενάριο της ιστορίας εστιάζει σε δύο νεαρούς Άγγλους, τον ξανθομάλλη και ταλαντούχο οδηγό ταχύτητας Martin Baker και τον ικανότατο μηχανικό αυτοκινήτων Tini Hill καθώς και  τη μεταξύ τους καθημερινή τριβή και σχέση. Ο πρώτος είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού αγωνιστικού τύπου «Mini Cooper» («κατσαριδάκι»)  που χαϊδευτικά αποκαλεί «George» κι ο δεύτερος έχει αναλάβει τη μηχανολογική υποστήριξη αλλά και την παρουσία του ως συνοδηγού του οχήματος, στους ανά τον κόσμο αγώνες «Ράλι» όπου επιλέγουν να πάρουν μέρος. Η εξέλιξη των περιπετειών είναι αναπάντεχη, με τους δύο φίλους να εμπλέκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις που φτάνουν συχνά να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους! Παράλληλα, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικούς τόπους, ιδιαίτερες κουλτούρες και πολιτισμικά στοιχεία, ήθη και έθιμα λαών ολόκληρης της υφηλίου, αλλά και να ψυχαγωγηθεί χάρις στις ευφάνταστες εμπνεύσεις και τους σπαρταριστούς διαλόγους.

Σχεδιασμός: David Sque
Σχεδιαστική πανδαισία από δυο σπουδαίους δημιουργούς.

Στην εικονογράφηση των ιστοριών εναλλάσσονται δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, ο Βρετανός ζωγράφος David SqueRoy of the Rovers», «Scorer») και ο Ιταλός σχεδιαστής  Angelo Raffaele TodaroGordon Scott», «The Phantom») των οποίων η δουλειά είναι απολαυστική, χάρις στα ρεαλιστικά - περιεκτικά τους καρέ, αλλά και τον υπέροχο, παραδοσιακό χρωματισμό. Το όλο σύνολο αποτελεί ένα ιδανικό αποτέλεσμα για τους φίλους του είδους, που σίγουρα το θυμούνται με μεγάλη νοσταλγία.

Σύνδεση με την πραγματικότητα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε στο μπλογκ του "Αγοριού"

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Δεληγιώργη...

( Γράφει: Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης ) Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μίας γενιάς που, με νομοτελειακή ακρίβεια μας αποχαιρετά, ο βετεράνος εκδότη...